🎄 13. políčko adventného kalendára - zľava 20 % na celú značku Drowsy! Viac info tu.

Co je masticha a jaký má vliv na naše zdraví?

Prečo je práve táto živica taká cenná? Živica z gréckeho ostrova Chios, známa ako masticha, je jedinečný prírodný produkt, ktorý sa po stáročia využíva pre svoje liečivé účinky. Vyskytuje sa len v južnej časti ostrova Chios – nikde inde na svete nevzniká živica s tak výnimočnými vlastnosťami. Klinické štúdie potvrdzujú jej pozitívne účinky. Mnohí z našich klientov má s ňou fantastické výsledky, a keďže o nej tu ešte veľa ľudí nevie, napísali sme tento článok a „vytiahli“ najzaujímavejšie informácie, samozrejme podložené štúdiami.  

V tomto článku sa pozrieme:

 

Masticha: grécky poklad, ktorý chránili pred pirátmi 

Masticha je živica stromu Pistácie lentiskovej (Pistacia Lentiscus var. Chiu; Chios), ktorý má okolo 3 metrov. Tento strom síce rastie aj inde v stredomorí, ale len v malej oblasti na juhu gréckeho ostrova Chios nájdeme také stromy, ktoré dávajú živicu s unikátnymi vlastnosťami. Centrom pestovania Pistácie lentiskovej je práve oblasť Mastichoria. Získavanie Mastichy siaha hlboko do minulosti. V 14. storočí vládol ostrovu rod s taliankými koreňmi, ktorý si bol dobre vedomý hodnoty a ceny Mastichy. Rozhodol sa ju chrániť pred pirátmi, ale aj pred jej pašovaním a nelegálnymi pestovateľmi, preto dal postaviť nové osady s jedinečnou architektúrou, kde sa pestovali „Mastichovníky“ a z nich získavala Masticha. Celá oblasť získala názov Mastichoria. Dodnes sú niektoré dediny pomerne dobre zachované.  

 

Účinky mastichy

Masticha je prírodný doplnok starostlivosti o ústnu dutinu a trávenie. Ideálne ju vnímať ako súčasť širšieho balíka: kvalitná strava, pohyb, pravidelná dentálna hygiena a starostlivosť odporúčaná odborníkom.

🦠 1. Masticha, trávenie a zažívanie 🦠

V praxi sa masticha používa ako podpora normálnej činnosti gastrointestinálneho traktu, nie ako náhrada liečby pri ochorení. V čom môže podporiť vaše trávenie? 

  • Podpora sliznice žalúdka a čriev
    • Masticha obsahuje látky s antioxidačným a protizápalovým účinkom. Tie pomáhajú znižovať tvorbu voľných radikálov a upokojovať procesy v tráviacom trakte. Zjednodušene môžeme povedať, že masticha pomáha „upokojovať podráždenú sliznicu“ a môže tak prispievať k pocitu komfortu v oblasti žalúdka a čriev.
  • Vplyv na črevný mikrobióm a baktérie v tráviacom trakte
    • Experimentálne práce ukazujú, že masticha môže ovplyvňovať niektoré baktérie žijúce v tráviacom trakte a prispievať k priaznivejšej rovnováhe črevného prostredia (i napríklad pri Helicobacter pylori (6)). V laboratórnych podmienkach boli popísané účinky na baktérie spájané s nepohodlím v oblasti žalúdka.
  • Subjektívny pocit „ľahšieho“ trávenia = Vďaka kombinácii účinkov na sliznice, baktérie a črevné prostredie mnohí ľudia popisujú pri užívaní mastichy:
    • lepší pocit po jedle,
    • menší tlak či nepohodlie v oblasti brucha,
    • celkovo „pokojnejšie“ trávenie.
  • Antioxidačné látky pomáhajú likvidovať voľné radikály. 
  • Masticha a reflux: V predchádzajúcom článku o refluxe a ochorení pažeráka sme spomínali využitie mastichy pri týchto ťažkostiach.
Zhrnutie pre trávenie: Masticha obsahuje prírodné látky, ktoré pomáhajú udržiavať normálny stav sliznice žalúdka a čriev, podporujú rovnováhu črevného prostredia a tým prispievajú k normálnej činnosti gastrointestinálneho traktu a pocitu komfortu v bruchu.

 

🦷 2) Masticha a ústna hygiena 🦷

Masticha sa tradične žúľa práve kvôli ústnej hygiene – ľudia si všimli, že po nej majú sviežejší dych a „čistejší“ pocit v ústach. Dnes už vieme, že nejde len o dojem.

    • Viac slín, prirodzené čistenie úst = vďaka tomu je prostredie v ústach menej priaznivé pre baktérie zubného plaku.
      • Pri žúľaní mastichy sa zvyšuje tvorba slín. A sliny sú pre ústa niečo ako prirodzená „oplachovačka“:
      • pomáhajú odplavovať zvyšky jedla a baktérie,
      • riedia kyseliny, ktoré vznikajú po jedle,
      • prispievajú k celkovo čistejšiemu prostrediu v ústach.
    • Prírodný antimikrobiálny účinok v dutine ústnej
      • Masticha obsahuje zmes triterpénov a éterických olejov (verbenone, α-terpineol a linalool). (15) Laboratórne štúdie ukazujú, že tieto látky dokážu spomaliť rast niektorých baktérií súvisiacich so zubným plakom a nepríjemným zápachom z úst. Jej žúľanie znižuje Streptococcus mutans vo slinách. (12). Masticha preukázala aktivitu proti ďalším baktériám dutiny ústnej Porphyromonas gingivalis a Prevotella melaninogenica.
      • Laicky povedané: masticha funguje ako prírodná antimikrobiálna žuvačka – pomáha narušovať „nepriateľské“ baktérie v plaku a podporuje tak lepšiu ústnu hygienu (3,15). Citlivosť sa testovala u rôznych baktérií – Escherichia coli, Staphylococcus aureus a Bacilus subtilis. 
    • Podpora zdravých ďasien
      • Bioaktívne látky z mastichy majú tiež antioxidačné a protizápalové pôsobenie.
      • Prispievajú k upokojeniu a môžu tak podporiť dobrý stav ďasien – vždy ako doplnok k bežnej starostlivosti (kefka, niť, medzizubné kefky), nie ako náhrada zubného lekára.
Zhrnutie pre ústnu hygienu: Masticha podporuje ústnu hygienu tým, že zvyšuje tvorbu slín, pomáha obmedzovať rast niektorých baktérií v ústach a prispieva k zdravším ďasniam a sviežejšiemu dychu. 
.
.
.
.

 

Ako sa masticha zberá a spracováva?

Živicu zvanú Masticha, začnú stromy produkovať v 5. alebo 6. roku života, maximálna produkcia dosahujú po 15 rokoch života a po 70 rokoch je produkcia živice stromom už minimálna. Každý strom produkuje 60-250 gramov živice za rok. V južných častiach ostrova môže byť výťažok jedného stromu aj 450 g. Živicu vylučujú kmene a hlavné vetvy stromov. Táto produkcia je umelo vyvolaná systematickým narezaním kôry. Masticha sa potom objavuje vo forme slz a v kvapkách steká. Má formu priehľadnej, mäkkej a lepkavej tekutiny, ktorá po asi dvoch týždňoch tuhne. Spočiatku majú kryštály horkastú chuť, ale tá čoskoro ustupuje. Vyzretá masticha sa vyznačuje silnou drevito-ovocnou vôňou a nezameniteľnou sladkastou chuťou. Môžeme sa stretnúť aj s éterickým olejom mastichy (pistacia lentiscus). Ten býva získavaný buď destiláciou priamo živice mastichy, alebo listov a vetvičiek stromu Pistácie lentiskovej. (1,2)

 

Zdroje:

  1. Masticha [online]. [cit. 2020-06-15]. Dostupné z: https://www.masticha.cz/
  2. MAGIATIS, Prokopios, Eleni MELLIOU, Alexios-Leandros SKALTSOUNIS, Ioanna CHINOU a Sofia MITAKU. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oils of Pistacia lentiscus var. chia. Planta Medica [online]. 1999, 65(08), 749-752. DOI: 10.1055/s-2006-960856. ISSN 0032-0943. [GoogleScholar][PubMed]
  3. KOUTSOUDAKI, Christina, Martin KRSEK a Alison RODGER. Chemical Composition and Antibacterial Activity of the Essential Oil and the Gum of Pistacia lentiscus Var . chia. Journal of Agricultural and Food Chemistry [online]. 2005, 53(20), 7681-7685. DOI: 10.1021/jf050639s. ISSN 0021-8561. [GoogleScholar][PubMed]
  4. LOUTRARI, Heleni, Sophia MAGKOUTA, Anastasia PYRIOCHOU, Vasiliki KOIKA, Fragiskos N. KOLISIS, Andreas PAPAPETROPOULOS a Charis ROUSSOS. Mastic Oil from Pistacia lentiscus var. chia Inhibits Growth and Survival of Human K562 Leukemia Cells and Attenuates Angiogenesis. Nutrition and Cancer [online]. 2006, 55(1), 86-93. DOI: 10.1207/s15327914nc5501_11. ISSN 0163-5581. [GoogleScholar]
  5. BALAN, K.V., J. PRINCE, Z. HAN, K. DIMAS, M. CLADARAS, J.H. WYCHE, N.M. SITARAS a P. PANTAZIS. Antiproliferative activity and induction of apoptosis in human colon cancer cells treated in vitro with constituents of a product derived from Pistacia lentiscus L. var. chia. Phytomedicine [online]. 2007, 14(4), 263-272. DOI: 10.1016/j.phymed.2006.03.009. ISSN 09447113. [GoogleScholar][PubMed]
  6. KOTTAKIS, Filippos, Kokona KOUZI-KOLIAKOU, Stefanos PENDAS, Jannis KOUNTOURAS a Theodora CHOLI-PAPADOPOULOU. Effects of mastic gum Pistacia lentiscus var. Chia on innate cellular immune effectors. European Journal of Gastroenterology & Hepatology [online]. 2009, 21(2), 143-149. DOI: 10.1097/MEG.0b013e32831c50c9. ISSN 0954-691X. [GoogleScholar][PubMed]
  7. KALIORA, Andriana C. Chios mastic treatment of patients with active Crohn’s disease. World Journal of Gastroenterology [online]. 2007, 13(5). DOI: 10.3748/wjg.v13.i5.748. ISSN 1007-9327. [GoogleScholar][PubMed]
  8. TRIANTAFYLLIDI, Aikaterini, Theodoros XANTHOS, Apostolos PAPALIS a John K. TRIANTAFILLIDISC. Herbal and plant therapy in patients with inflammatory bowel disease. Ann Gastroenterol. [online]Apr-Jun; 28(2), 210–220. PMC4367210. [PubMed]
  9. QIAO, Jianou, Ang LI, Xianqiao JIN a Jian WANG. Mastic Alleviates Allergic Inflammation in Asthmatic Model Mice by Inhibiting Recruitment of Eosinophils. American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology [online]. 2011, ">Aktualizované 8.12.2025</p

    Kde masticha roste? Jaké jsou její účinky na lidský organismus? Jelikož se na Mastichu ptáte čím dál tím více, mnozí z našich klientů má s ní fantastické výsledky a jelikož o ní zde ještě mnoho lidí nemá povědomí, sepsali jsme tento článek a „vytáhli“ nejzajímavější informace, samozřejmě podložené studiemi

 

Aktualizováno 8.12.2025