Recepty na zdravé vianočné pečivo + alternatívy pri pečení: ako nahradiť cukor, maslo a múku, aby stále chutilo
Zdravé vianočné pečivo nemusí byť kompromis medzi chuťou a výčitkami. Ak milujete vôňu rúry a klasické vianočné pečenie, ale chcete odľahčiť cukor, múku aj tuky, ste tu správne. Ukážeme vám jednoduché zdravé alternatívy bežných surovín a pridáme overené recepty – na zdravé medovníčky, praclíky s melasou aj RAW dobroty. Vianoce tak môžu zostať tradičné, len o niečo šetrnejšie pre telo aj náladu!
Zdravé alternatívy pri pečení pre skvelú chuť aj dobrý pocit:
- biely alebo trstinový cukor ⇒ kokosový cukor alebo nektár
- biela múka (pšeničná) ⇒ celozrnná múka (ražná, špaldová, kokos)
- maslo ⇒ kakaové maslo
- rafinovaný rastlinný olej ⇒ kokosový olej
💡 TIP
Ako urobiť cesto vlhkejšie? Skúste rozmixovať datle alebo použiť priamo datľovú pastu. To navyše cesto prirodzene osladí.
1. Recept na tradičné medovníčky zdravo
Medovníčky sú vo väčšine domácností súčasťou tradičnej atmosféry Vianoc. Vychutnajte si ich bez výčitiek. Základom sú kvalitné suroviny najlepšie v BIO kvalite.
Ingrediencie:
- 220 g celozrnnej špaldovej múky hladkej (+ 20 g na pomúčenie)
- 50 g mletých vlašských orechov
- ½ balenia jedlej sódy (6 g)
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 90 g kakaového masla
- 90 g kokosového cukru
- 1 väčšie vajce
Postup:
- Najprv si do väčšej misy dajte múku, orechy, jedlú sódu a perníkové korenie a zamiešajte. Pridajte kakaové maslo, kokosový cukor a vajce a všetko vypracujte na cesto. Hotové cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte 1 deň odležať v chladničke.
- Cesto druhý deň vytiahnite a nechajte cca 1–2 hodiny na linke, aby zmäklo a lepšie sa s ním pracovalo. Medzitým si predhrejte rúru na 170 °C, pripravte si plech a vyložte ho papierom na pečenie.
- Na pracovnú plochu rozprášte múku, cesto na nej po kúskoch vyvaľkajte na hrúbku 3–4 mm a vykrajujte z neho medovníčky. Tie dajte do predhriatej rúry a pečte 8–10 minút.
- Po vytiahnutí nechajte medovníčky vychladnúť a nechajte ich aspoň na 5 dní v chladničke vo vzduchotesnej krabičke, aby zmäkli. Medovníčky vám vydržia cca 2–3 týždne v chlade.
🍪 TIP na vianočné spestrenie
Spestrite si tácku s tradičným pečivom jednoduchými RAW čoko-malinovými guličkami alebo čoko-pistáciovými makrónkami.
2. Zdravšie vianočné pečivo: recept na praclíky s melasou
Ingrediencie:
- 400 g polohrubej múky (časť môžete nahradiť špaldovou)
- 300 g masla
- 200 g práškového cukru
- 50 g karamelovej melasy
- 60 g BIO kakaa
- 60 g vlašských orechov (mletých)
- 60 g mandlí (mletých)
- škorica, klinčeky, vanilka
Postup:
- Do misy dajte múku, cukor, melasu, kakao, mleté orechy a korenie.
- Pridajte mäkké maslo a vypracujte cesto. Nechajte asi hodinu odpočinúť v chlade.
- Formičky vymažte, plňte cestom a skladajte na plech.
- Pečte asi 15 minút na 170 °C. Ešte teplé praclíky obaľte v práškovom alebo vanilkovom cukre a uložte do krabice s kúskom jablka.
.
.
3. Datľovo sezamové guličky (RAW)
Ingrediencie:
- 200 g datlí
- 200 g sezamu
- 6 PL kvalitného kakaa
- 2 g pravej vanilky
- strúhaný kokos na obalenie
Postup:
- Datle, sezam, kakao a vanilku vložte do mixéra a spracujte na najvyšší stupeň, až vznikne lepivé cesto.
- Z neho tvorte guličky, obaľujte ich v kokose, vkladajte do papierových košíčkov a nechajte v chladničke odpočinúť.
.
.
.
.
Revízia: 21.11.2025
