Naozaj Vitamín C podporuje imunitu? Časť II.
Vitamín C: prírodný vs. syntetický, dávkovanie, vstrebateľnosť
V predchádzajúcom článku sme si odpovedali na otázky, ako je to s ukladaním vitamínu C na horšie časy, ale aj akú úlohu zohráva pri podpore imunitného systému a aké škody môže napáchať jeho nedostatok v ľudskom organizme. Dnes sa pozrieme, v čom sa líši prírodné a syntetické céčko, prečo deťom nešúpať pomaranče príliš starostlivo, a ktoré potraviny majú vitamínu C najviac (a možno vás to prekvapí).
Čo sa v dnešnom článku dozviete?
- Prírodný vs. syntetický vitamín C
- Čo sú to bioflavonoidy a kde sa o ne pripravujete?
- Ktoré potraviny sú najbohatšie na vitamín C?
- Ako vybrať najlepší vitamín C?
- Ako dávkovať a kto vitamínu C potrebuje prirodzene viac?
- Má zmysel infúzia vitamínu C?
- Účinky vitamínu C
Ako sa líši prírodný vitamín C od kyseliny askorbovej?
Ak sa pozrieme na celú problematiku z hľadiska chemickej štruktúry, rozdiel medzi prírodným a syntetickým vitamínom C nie je žiadny. Pravdou je, že vitamín C sa v prírode nikde nenachádza izolovane a z toho plynú ďalšie užívateľsky podstatné rozdiely:
- Prírodný vitamín C pochádza z rastlinných zdrojov, ako sú ovocie a zelenina, a obsahuje sprievodné látky, ako sú bioflavonoidy, enzýmy, minerály a ďalšie fytonutrienty. Tieto látky zvyšujú jeho biologickú dostupnosť, stabilitu a celkovú účinnosť, čo môže byť pre telo prínosnejšie. Jeho výroba je však náročnejšia a drahšia. Odporúčajú sa menšie dávky niekoľkokrát počas dňa, telo ich vstrebáva aj využíva priebežne, a preto tento spôsob má najlepšie výsledky.
- Syntetický vitamín C (čistá kyselina askorbová) je chemicky identický, ale postráda sprievodné látky. Je lacnejší, ľahko dostupný a koncentrovaný, avšak môže byť menej stabilný a jeho účinnosť sa rýchlo znižuje kvôli rýchlejšiemu vylučovaniu. Ideálny je v prípade nutnosti vyššej dávky lipozomálny vitamín C, ktorá zaisťuje vysokú vstrebateľnosť vďaka špeciálnej distribúcii v tele.
👨🏻⚕️ Odporúčanie Puravia odborníkov: Pre dlhodobé užívanie odporúčame prírodné zdroje vitamínu C z celistvých potravín v BIO kvalite. Ak potrebujete koncentrované a vyššie dávky, hľadajte doplnky stravy v CLEAN LABEL kvalite a lipozomálnej forme, ktorá zaisťuje vysokú vstrebateľnosť.
🍊 Úloha bioflavonoidov
Bioflavonoidy, ako sú diosmín, hesperidín, naringín či rutín, patria medzi silné antioxidanty. Chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi, a tým pomáhajú imunitnému systému.🍊 Bioflavonoidy sa typicky nachádzajú v bielej vrstve pod kôrou citrusových plodov. Rutín (a bioflavonoidy všeobecne) môžete poznať aj ako vitamín P. Najmä rutín podporuje cievne kapiláry.
Potraviny bohaté na vitamín C
Napriek tomu, že citrusové plody a listová zelenina patria medzi najznámejšie zdroje vitamínu C, neobsahujú ani zďaleka jeho najvyššiu koncentráciu.
- Napríklad červená paprika sa môže pýšiť až 4x vyšším obsahom vitamínu C ako citrón!
- Austrálska slivka kakadu obsahuje až 100x vyššie množstvo vitamínu C, než je tomu u pomaranča či čučoriedok.
- Camu camu je nižší strom rastúci v dažďovom Amazonskom pralese, ktorý je nazývaný superpotravinou. Nie každý má možnosť toto ovocie ochutnať, a tak jeho vysokú koncentráciu vitamínu C môžeme užívať aspoň vo forme prášku.
- Acerola čiže malpígia holá obsahuje až 60 x viac vitamínu C, než je tomu u pomarančov.
- Ak však chcete obohatiť jedálniček o vám dostupné potraviny (odporúčame v BIO kvalite od miestnych farmárov), nemusíte sa prejedať iba pomarančmi a citrónmi. Siahnite napríklad po šípkach, čili papričkách, čiernych ríbezliach, brokolici, tymiáne, petržlene, kelu, kivi či jahodách.
- 💡TIP: Vitamín C nemá rád teplo a dlhé skladovanie. Jedzte zeleninu čo najčerstvejšiu, varte krátko (najlepšie v pare) a šaláty neskladujte príliš dlho.
Presvedčte sa sami o množstve vitamínu C v 100 g potravín, viď tabuľka.
|
Citron |
53 mg |
|
Pomaranč |
26,7 mg |
|
Camu camu |
2145 mg |
|
Kakadu - austrálska slivka |
5300 mg |
|
Acerola |
1644 mg |
|
Šípky |
426 mg |
|
Čili paprička |
143 mg |
|
Brokolica |
89 mg |
|
Čierne ríbezle |
190 mg |
|
Tymian |
160 mg |
|
Kiwi |
92,7 mg |
|
Jahody |
58,8 mg |
|
Ružičkový kel |
85 mg |
|
Petržlen |
133 mg |
🌈 Jedzte dúhu! Ak chcete mať dostatok vitamínu C, dajte si záležať na tom, aby ste jedli pestrú stravu zloženú zo všetkých farieb dúhy podľa tzv. dúhového taniera. Máte s konzumáciou dostatočného množstva potravín bohatých na vitamín C problém, dajte šancu doplnkom stravy.
Ako si vybrať kvalitné a účinné doplnky stravy obsahujúce vitamín C?
- Podľa slovenskej legislatívy je stanovená odporúčaná denná dávka vitamínu C na 80 mg. A to je naozaj tá najnižšia hodnota, ktorá nezohľadňuje životný štýl, fajčenie, infekcie a stresové rozpoloženie človeka.
- Ak chcete doplniť vitamín C, nesiahajte ihneď po izolovanej a synteticky vyrobenej kyseline askorbovej. Zvážte šetrnejšie a kvalitnejšie výrobky, ktoré prirodzene obsahujú bioflavonoidy. Prínosnejšie sú vitamíny z celistvých potravín v RAW a BIO kvalite, ktoré sú šetrne vyrábané za nízkych teplôt (pod 46 °C). Napríklad 100% extrakt z Camu camu v RAW a BIO kvalite.
- Vstrebateľnosť kyseliny askorbovej obsiahnutej v klasických produktoch je iba 7–8 % z celkového množstva, a pri navýšení dávkovania môže dochádzať k nežiaducim účinkom v tráviacom trakte.
- Ak zvolíte kyselinu askorbovú, vždy siahnite po lipozomálnej forme, ktorá zaisťuje maximálnu vstrebateľnosť do tela, a to až 85–95 %. Lipozomálna forma navyše nedráždi žalúdok pri vyšších dávkach, ako je tomu u ostatných foriem.
- Vitamín C zvyšuje vstrebávanie nehémového železa, čo je železo, ktoré sa nachádza v rastlinách, ako je šošovica, sója, quinoa a listová zelenina. Ak ste teda citliví na preťaženie železom, potom sa poraďte o užívaní vitamínu C s vaším terapeutom. Ak máte železa naopak nedostatok, potom bude vitamín C vaším skvelým pomocníkom.
Dávkovanie a bezpečnosť
V Európe sa odporúča zhruba 110 mg/deň pre mužov a 95 mg/deň pre ženy (EFSA). Tehotenstvo +10 mg, dojčenie +60 mg. Väčšina ľudí to bez problémov pokryje stravou. Ak siahate po doplnku: stačí 100–200 mg denne; „mega“ dávky zvyšujú riziko nevoľnosti/hnačky a u náchylných osôb aj obličkových kameňov. V USA je horný limit 2000 mg/deň; EFSA horný limit nestanovila (odporúča obozretnosť). U nás v SR je odporúčaná dávka 80 mg [3,6].
💡 TIP: „5 porcií ovocia a zeleniny denne“ bežne pokryje 200–300 mg vitamínu C – teda s rezervou. Ale naozaj to zjete?
⬆️ Kto má vyššiu spotrebu vitamínu C & kedy zvažovať suplementáciu?
- Fajčiari (vyššia „spotreba“ vitamínu C kvôli vyššiemu oxidačnému stresu),
- Záťaž/chlad (šport, outdoor),
- Jednostranná strava (málo čerstvých potravín, keď to z čerstvého ovocia a zeleniny nezjete, ale DS pestrú stravu samozrejme nenahrádzajú),
- Tehotné/dojčiace (viď vyššie) [2,3,6].
Intravenózne dávky vitamínu C – vyplatí sa, alebo ide o marketingový ťah?
Pri užívaní vitamínu C z doplnkov stravy sa nevstrebáva celé podávané množstvo. Intravenózny vitamín C je výrazne efektívnejší z hľadiska biologickej dostupnosti a umožňuje dosiahnutie terapeutických hladín, ktorých perorálne podanie nedosiahne. Infúzie vitamínu C predstavujú vysoké množstvo tejto látky (obvykle 7,5 g), ktoré sa dostáva rovno do krvi, a nemusí tak prechádzať cez tráviaci trakt. Ak teda máme deficit tohto vitamínu, je intravenózny vitamín C skvelou voľbou. Má však svoje riziká, a preto je vždy nevyhnutné konzultovať vnútrožilové podanie vitamínu C s odborníkmi.
Existuje mnoho kliník v SR aj v Česku, ktoré podávajú svojim pacientom kyselinu askorbovú intravenózne. Koľko z nich naozaj potrebuje podanie tejto formy je otázkou.
Účinky vitamínu C v ľudskom tele
1. Podpora imunity
- Vitamín C pomáha imunitnému systému zvládať záťaž, napríklad pri športe alebo po náročnom výkone. Podporuje obranyschopnosť tela a pomáha rýchlejšie bojovať (ak je to potrebné). Konkrétne sme sa o vitamíne C a imunite rozpísali v prvom diele článku o vitamíne C
2. Tvorba kolagénu a zdravé tkanivá
- Kolagén je bielkovina, ktorá tvorí základný stavebný materiál pre kožu, kosti, cievy, ďasná, zuby aj chrupavky. Vitamín C napomáha jeho správnej tvorbe. Napríklad zdravé cievy sú okrem iného tvorené kolagénom, vďaka ktorému lepšie odolávajú tlaku. Rovnako tak koža, vďaka dostatku kolagénu je pružná, odolná a správne sa hojí v prípade poranenia.
3. Energetický metabolizmus
- Vitamín C pomáha telu premieňať potravu na energiu. Vďaka tomu sa cítime menej unavení a máme viac síl na každodenné aktivity.
4. Podpora nervovej sústavy a psychiky
- Nervy potrebujú vitamín C, aby správne fungovali. To sa prejavuje lepším zvládaním stresu a celkovou psychickou pohodou.
5. Ochrana buniek pred poškodením
- Vitamín C funguje ako antioxidant. Pomáha chrániť bunky pred škodlivými látkami (voľnými radikálmi), ktoré sa v tele tvoria pri strese, chorobe alebo vplyvom znečisteného prostredia.
6. Zníženie únavy a regenerácia
- Pri nedostatku vitamínu C môže človek pociťovať vyčerpanie. Jeho dostatočný príjem pomáha telu rýchlejšie regenerovať a bojovať proti únave.
7. Podpora vitamínu E a anti-aging
- Vitamín C pomáha regenerovať oxidovaný vitamín E, ktorý funguje v tele ako dôležitý antioxidant, a tým zvyšuje jeho účinnosť. Spoločne chránia bunky pred starnutím a poškodením.
8. Lepšie vstrebávanie železa
- Vitamín C zlepšuje vstrebávanie železa z potravy, čo je veľmi dôležité pre vegetariánov a vegánov, ktorí konzumujú nehémové železo, ktorého vstrebávanie je oproti živočíšnym zdrojom nižšie. Železo je zásadné pre tvorbu červených krviniek a dostatok energie.
Aktualizované 21.10.2025
Použitá literatúra (APA)
-
- Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1), CD000980.
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. (2013). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal, 11(11), 3418.
- European Commission. (2012). Commission Regulation (EU) No 432/2012 establishing a list of permitted health claims. Official Journal of the European Union.
- European Commission/EU Register of Nutrition and Health Claims. (n.d.). Health claims for vitamin C (accessed most recently in 2025).
- National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. (2024). Vitamin C Fact Sheet for Health Professionals.
- https://www.huhs.edu/literature/Vitamin%20C.pdf
- https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC%20-HealthProfessional/
