Naozaj vitamín C podporuje imunitu? Prečo ho potrebujeme?
Vitamín C patrí medzi základné vitamíny a je snáď tým vôbec najznámejším. Potrebujeme ho prijímať zo stravy, pretože naše telo ho nevie vyrobiť. Je dôležitý pre imunitu, pokožku, vstrebávanie živín a hrá zásadnú úlohu aj pri únave, alergii a ochrane pred stresom.
- Čo je vitamín C a prečo ho potrebujeme?
- Ako vitamín C podporuje imunitu?
- Prečo si ho zvieratá vedia vyrobiť a my nie?
- Vie telo vitamín C skladovať?
- Môžete sa vitamínom C predávkovať?
Čo je vitamín C a prečo ho potrebujeme?
Vitamín C (kyselina askorbová) je vo vode rozpustný vitamín, ktorý si telo nevie vyrobiť. Musíme ho denne prijímať z jedla. V Európe sa odporúča zhruba 110 mg/deň pre mužov a 95 mg/deň pre ženy (zdroj: EFSA). V tehotenstve +10 mg, pri dojčení +60 mg. V organizme pomáha:
- imunite (podporuje bežný chod imunitných buniek a bariér, ako je koža a sliznica),
- ochrane buniek pred „oxidačným stresom“ (laicky: „hrdza“ na úrovni buniek; vitamín C funguje ako antioxidant, pomáha chrániť pred škodlivými voľnými radikálmi),
- tvorbe kolagénu (kolagén je dôležitý pre kožu, cievy, kosti a ďasná),
- zníženiu únavy a vyčerpania,
- lepšiemu vstrebávaniu železa [2,5].
Ako vitamín C pomáha imunite?
Každý z nás určite už počul o hlavnej funkcii vitamínu C, ktorou je PODPORA IMUNITNÉHO SYSTÉMU.
- Posilňuje „prvú líniu“: pomáha udržiavať odolnosť sliznice, takže sa mikróby horšie dostanú dovnútra.
- Podporuje biele krvinky: bunky imunity (napr. neutrofily a lymfocyty) vitamín C „milujú“ – snažia sa ho hromadiť v sebe a využívajú ho potom v boji s nepriateľom.
- Chráni bunky počas imunitnej reakcie: počas zápalu sa tvorí veľa reaktívnych častíc (voľných radikálov). Vitamín C ich neutralizuje (antioxidant), a tým pomáha chrániť naše vlastné bunky pred poškodením [2].
- Antioxidačná aktivita znamená schopnosť chrániť náš organizmus pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré vznikajú v nejakej miere aj pri bežnom fungovaní tela. Antioxidanty tak chránia bunkové štruktúry: mitochondrie, membrány, DNA a RNA. Viac o antioxidantoch a ich činnosti.
- Koža a sliznice: Koža tvorí obranu pred prienikom patogénov. Základným kameňom všetkých spojivových tkanív je kolagén, na ktorého tvorbu je nepostrádateľný vitamín C. Ak dôjde k deficitu vitamínu C v týchto bunkách, môžu nastať estetické problémy kože.
- Alergie: Voľné radikály v tele vznikajú aj pri alergickej reakcii. Vitamín C pomáha chrániť naše bunky pred oxidačným stresom.
Vieme si vyrobiť vitamín C?
Na rozdiel od 4 000 iných druhov cicavcov bohužiaľ nie. Napríklad hlodavce sú schopné syntetizovať vysoké množstvo vitamínu C, a to až 100 mg na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Kozy sú dokonca schopné denne syntetizovať až 200 mg/kg, a to v závislosti od ich stresového rozpoloženia. Predstavme si, že by človek vedel syntetizovať rovnaké množstvo vitamínu C ako tieto zvieratá. Znamená to, že človek vážiaci 70 kg by bol schopný vytvoriť 7 g vitamínu C denne. Neuveriteľné, že?
A nie sme sami, kto si túto jedinečnú živinu nevie vyrobiť. Samovytváranie vymizlo aj u morčiat a netopierov. Čím to je, že sme túto schopnosť stratili? Teórií je veľa. Avšak všetky poukazujú na tzv. „vrodenú chybu metabolizmu“. Ide o mutáciu v géne, ktorý kóduje enzým L-gulonolaktonoxidáza (GLO). Práve táto mutácia nám bráni katalyzovať posledný krok syntézy vitamínu C z glukózy (cukru).
Ukladá sa vitamín C na „horšie časy“?
Ani touto vlastnosťou človek práve nevyniká. Ľudia majú schopnosť udržať zásoby tohto vitamínu iba na 30 dní. Preto je bezpodmienečne nutné denne prijímať tento vitamín zo stravy alebo iných zdrojov.
Môžem sa predávkovať vitamínom C?
Kedysi sa myslelo, že predávkovať sa vitamínom C nie je možné, pretože je vo vode rozpustný a tak ho telo ľahko vylúči močom. Aj tak vám pri príliš vysokom príjme hrozia nežiaduce účinky: nevoľnosť, hnačka, bolesť hlavy. Pri dlhodobom nadužívaní sa u niektorých ľudí môžu objaviť obličkové (oxalátové) kamene a preťaženie organizmu železom, ktorého vstrebávanie vitamín C podporuje.
🔥 V nadväzujúcom článku sa dozviete, ktoré potraviny obsahujú najviac vitamínu C, ako vybrať najlepší vitamín C na suplementáciu, a či sa oplatí vnútrožilová dávka vitamínu C.
Použitá literatúra
- Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1), CD000980.
- Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies. (2013). Scientific Opinion on Dietary Reference Values for vitamin C. EFSA Journal, 11(11), 3418.
- European Commission. (2012). Commission Regulation (EU) No 432/2012 establishing a list of permitted health claims. Official Journal of the European Union.
- European Commission/EU Register of Nutrition and Health Claims. (n.d.). Health claims for vitamin C (accessed most recently in 2025).
- National Institutes of Health, Office of Dietary Supplements. (2024). Vitamin C Fact Sheet for Health Professionals.
Revízia: 20.10.2025, Mgr. Alžběta Motlová
